Seneste ændring: 13. november 2018
Jeg kan godt lide at skrive og har gennem årene lavet en række tekster, som jeg selv er glad for. Mange af dem er opstået i forbindelse med rejser eller ferier, andre har udgangspunkt i for eksempel film, musik, litteratur, sport eller billedkunst – og motivationen har hver gang været den samme – nemlig at ordne, fastholde og formidle en eller anden, for mig, stor oplevelse eller vigtig erkendelse. Den slags har det jo med at gå i glemmebogen og dermed tabt, hvis ikke de bliver bearbejdet og for eksempel skrevet ned.
Internettet giver nogle muligheder for i al stilfærdighed og uden indblanding fra andres side at præsentere, hvad jeg har skrevet – og efter i begyndelsen at have brugt denne webside til blot nogle få basale formål, har jeg fra 2004 udgivet nogle af mine tekster her på siden.
Da jeg i efteråret 2017 overgav mig til Facebook og oprettede en profil, begyndte jeg at udsende små tekster som opslag på siden. På Facebook går ting hurtigt i glemmebogen eller forsvinder i mængden af øvrigt materiale, og jeg samler derfor mine opslag her på hjemmesiden, se siden Facebook tekster.
Ældre artikler findes i tidsskriftet MACGUFFIN, der udkom i årene 1972 til 1986, og nogle af mine tekster fra dengang kan læses her på hjemmesiden, se mere herom på siden MACGUFFIN-tekster.
9. august 2018
Alle tekster på dinnesen.com er © Niels Jørgen Dinnesen 2004-2018.
Dinnesens krønike (skrevet 2006). Starten på det hele. Om rødderne for Dinnesen-slægten og baggrunden for slægtsnavnet Dinnesen.
Dynesen af Nørre Vejrup (skrevet 2007-2012). Om Dinnesen-slægtens rødder i Nørre Vejrup i Ribe amt.
Tilfældets mystik (skrevet 2007-2017). Om farmor Matheas og farfar Johannes' slægter i Ribe amt.
Andersen af Erritsø (skrevet 2007-2017). Mormor Dorthea Andersens slægt har dybe rødder i egnen omkring Erritsø ved Fredericia.
Mølleren af Han Herred (skrevet 2007-2017). Morfar Niels Møller Jensen stammer fra Han Herred nord for Limfjorden.
Skiøtt af Samsø (skrevet 2009-2010). På fædrene side stammer Skytte-slægten fra Samsø og Sjælland.
Jonasdatter af Ugelbølle (skrevet 2009-2010). På mødrene side stammer Skytte-slægten fra Djursland.
Kristence af Kristrup (skrevet 2010-2011). På mødrene side stammer Larsen-familien fra egnen omkring Randers.
Larsen af Svallerup (skrevet 2010-2011). På fædrene side stammer Larsen-familien fra egnen omkring Svallerup ved Kalundborg.
Frans Allan Nilsson af Hedebygade (skrevet 2018) Malins morfar Frans Allan Nilsson er efter sigende født i Danmark. Det bliver bekræftet af hans dåbsattest dateret den 3. juni 1927.
På vej (skrevet 1984, publiceret 2010). Denne tekst har jeg været glad for i mange år. Den er skrevet i 1984, men publiceres i 2010 for første gang. Teksten er fiktion, en slags novelle. Den kunne have været optakten til en længere fortælling – det var måske den oprindelige ambition – men nu lader jeg den stå, som den er, med en åben slutning.
Hr. Åge af Gröndal (skrevet 2008), historien om en lille mågeunge. ... ”En grum gråkrage dykker som et jagerfly ned fra taget og får med sit store næb fat i nakken på mågeungen – men straks kommer to hvide måger med højlydte skingre skrig den lille fyr til undsætning og får kostet angriberen væk”....
”Super-Janos” (skrevet 1984) stammer lige som Jelshøj-artiklen nedenfor fra perioden efter et langt filmforskningsprojekt, der sluttede i 1983. Jeg brugte her en del tid på at afprøve forskellige genrer, der ikke handlede om film. Denne tekst er fiktion, men inspireret af et tæt samliv med en knægt på fem år, Jonas. Fortællingen var tænkt som første kapital af en højtlæsningsbog for børn – men jeg fik aldrig skrevet mere end dette afsnit, og til slut sendte jeg teksten til tidsskriftet BIXEN, som bragte den i nr. 2, 1985.
Kløfter, kaktus og klippebuer (skrevet 2015): Beretning fra vores rundrejse i det sydvestlige USA i juli 2014. I lejet bil fra Phoenix Arizona gik turen via Petrified Forest, Canyon de Chelly, Monument Valley, Arches, Canyonlands, Bryce Canyon, Kanab og Zion tilbage til udgangspunktet i Phoenix.
Det røde land (skrevet 2014): Her er min fortælling fra vores rejse i sommeren 2013 i det sydvestlige USA. Jeg er optaget af de åbne vidder i dette område og af den storslåede natur i Arizona, Utah og Californien. Denne beretning er mit forøg på bedre at forstå, hvad det er, der fascinerer så meget.
Gensyn med Jelling (skrevet 2014): I starten af påskeferien beslutter jeg at lave en udflugt til Jelling for at gense de gamle steder. I modsætning til mit sidste besøg for fire år siden, er det denne gang ikke barndomslandet, jeg vil opsøge. Jeg kommer for at se, hvordan Kong Haralds monumenter tager sig ud, efter frilæggelsen er gennemført, og der er opstillet markører, som angiver placeringen af palisaderækken rundt om hele det store anlæg. Her er min anmeldelse og mit umiddelbare indtryk.
Brooklyn for mine fødder (skrevet 2012): I kender det sikkert. Bedst som man har vænnet sig til et bestemt tøjmærke med den helt rigtige pasform, så går varen ud af produktion – eller kan være næsten umulig at opspore. Tag nu for eksempel cowboybukser, blue jeans. Her har jeg i mange år sværget til en bestemt model, Lee Brooklyn.
Postkort fra Kap Verde (skrevet 2012): Rejseberetning fra en tur til øriget Cabo Verde i den første uge af marts 2012.
Postkort fra Skotland (skrevet 2009): Rapport fra sommerferierejsen 2009 i det skotske højland.
Postcard From Scotland (written 2009): A rewrite in English of the same travel account from the Scottish highlands.
Fra Bramminge til Beverly Hills (skrevet 2009)... er beretningen om en udflugt til Bramming i anledning af genåbningen af byens kendte Restaurant Sommerlyst, hvor en serie Jørgen Dinnesen malerier i en årrække har været gemt bag moderne vægge klistret uden på etablissementets oprindelige mure. Dagen udvikler sig på flere måder overraskende, og da jeg hen imod aften drager hjemad, er det med fotos af hele 12 hidtil usete Dinnesen-malerier i bagagen.
Italienske øjeblikke (skrevet 2005): Indtryk fra en rejse til Syditalien – Amalfikysten, Calabrien og Sicilien – i sommeren 2005.
Mørke til lys (skrevet 2003). Her er en tekst, der handler om min fascination af film, musik, rejser og gamle sten. Skønt den ikke var tænkt til udgivelse, minder teksten måske om noget, jeg kunne have fundet på at udgive, hvis jeg havde haft adgang til et trykt medie. Udgangspunktet er et på én gang nostalgisk og livgivende gensyn i 2003 med Martin Scorsese’s koncertfilm ”The Last Waltz” – og skribenten og teksten bevæger sig herefter ud i verden til det vestlige Irland og omkring irsk folkemusik frem til et møde på spillestedet Train i Århus med den amerikanske roots-musiker Taj Mahal.
Som egypterne siger (skrevet 2000). Teksten her er en fabulerende rejseberetning fra Egypten år 2000 og handler om møderne med blandt andre faraoen Tutankhamon, arkæologen Howard Carter og træsnedkeren Mohamed Yousf Alshadly i det moderne Egypten.
Peloponnes 1982 (skrevet 1982, sidst redigeret 1997). Denne tekst er første kapitel af et større værk, som har ligget i dvale på harddisken i nogle år. I vinteren 1997-98 samlede jeg mine græske tekster og redigerede dem med henblik på en eventuel udgivelse. Ambitionen var at bruge dagbogsformen til at beskrive nogle særlige græske stemninger, som jeg antog, andre Grækenlands-farere kunne være interesseret i at læse. Udfordringen var dels at gøre teksterne veldrejede og levende, dels at finde den rigtige balance mellem det personlige og det almene – men det lykkedes desværre ikke. Alle, der så teksterne, mente uden omsvøb, at de var alt for private – og jeg opgav derfor projektet og har ikke rørt teksterne siden. Kritikken er forståelig, men jeg synes stadig, at der er afsnit, hvor teksten lever, blandt andet i dette kapitel om nogle fænomenale græske stunder i 1982.
Jarlen af Jelshøj (skrevet 1984). Et af de steder i den sydlige udkant af Århus, som i mange år har fascineret mig mest, er bronzealderhøjen Jelshøj i Holme Bjerge. Udsigten her oppefra er fantastisk, man kan mærke historiens vingesus, og naturen omkring højen er på alle årstider et smukt mål for både cykel- og vandreture. Denne tekst er skrevet i 1984 og blev bragt som kronik i Aarhuus Stiftstidende den 27.9.1984. Den gengives her med nogle mindre justeringer og små tilføjelser – indsat i september 2004.
En mand stiger af toget (skrevet 2004). Da jeg en efterårsgrå og tidlig morgen i oktober 2004 stiger af toget i Taulov, er det snart et halvt århundrede siden, jeg i 1958 sammen med min far og mor og storesøstre forlod byen. Jeg var 9 år dengang og i gang med 3. klasse på Taulovs nye centralskole. Teksten samler nogle af de tanker og minder og indtryk, som gensynet med barnelandet gav anledning til. Billeder fra Taulov
Nissen af Hjulby (skrevet 2004). Da jeg sammen med mine forældre og min yngste storesøster i januar 1959 flyttede fra Taulov ved Fredericia til Hjulby på Fyn, var det en stor omvæltning i mit 9-årige liv. Hele det trygge og velkendte barndomsland var borte, alle kammeraterne var væk, og jeg skulle oven i købet til at lære et helt nyt sprog – fynsk – for at forstå, hvad der foregik omkring mig, og for at undgå fnisen og spydige bemærkninger, når jeg betjente mig af mit jyske. Billeder fra Hjulby
Jelling i mit hjerte (skrevet 2010). Jeg havde kun boet i Hjulby på Fyn i halvandet år, da min far i foråret 1960 blev udnævnt til stationsmester i Jelling ved Vejle. Jernbanestationen i Hjulby var blevet nedlagt, og familien måtte søge nye græsgange. Alt vores grej blev pakket i store kasser og sammen med møbler og vores kostbare fjernsynsapparat stablet på en lastbil, som transporterede både flyttegodset og min far og mig over Fyn og Lillebæltsbroen tilbage til Jylland, hvor vi jo dybest set hørte hjemme. Billeder fra Jelling
Silence Like Thunder (written 2015): An assey inpired by the Bob Dylan concert in Copenhagen on October 8, 2015. I see the current set list as the artist’s attempt, using a fixed string of songs, to present one integrated and progressive tale which has a beginning, a middle (pointing in different directions), and an ending. The songs, and the sequence in which they are performed, are carefully planned. Every show is one powerful tale which deserves to be seen and heard as such – and to be taken literally for what it is.
Neonskrig & nylonskrål (skrevet 2009): En stemningsberetning om oplevelsen af en fantastisk koncert med CV Jørgensen under Århus Festuge i september 2009.
Rock and Roll Can Never Die (skrevet 2008). Indtryk fra en fænomenal Neil Young koncert i København den 28. februar 2008.
Rock and Roll Can Never Die (written 2008). Impressions from a phenomenal Neil Young concert in Copenhagen on February 28 2008.
Når musikken er borte (skrevet 1997-1998). Tænkt og anlagt som min definitive artikel om rockmusikken, men i sin tid ikke publiceret. Artiklen er oprindelig skrevet til et påtænkt MACGUFFIN 58 i 1998, et projekt der siden blev opgivet.
2016: HÄR TAS DIN TID. Mine to sønner er gået sammen om en julegave til deres far. De har tilmeldt os alle tre et svensk motionscykelløb kaldet Halvvättern, som afvikles med start og mål i byen Motala søndag den 12. juni 2016. Her er min beretning fra løbet.
2008: Vejret er perfekt til cykelløb. I 2008 kører jeg igen 50 km ruten – og ambitionen er selvfølgelig at forbedre tiden fra sidste år. Udgangspunktet er lovende: Formen er god, og vejret den 30. august 2008 er perfekt.
2007: Længere højere hurtigere. I 2007 har jeg ved Marseliscykelløbet besluttet at køre den noget længere distance på 50 kilometer, og da jeg véd fra mange træningsture, at ruten er både lang og hård, bliver hele cykelsæsonen fokuseret på det mål at gennemføre løbet lørdag den 1. september på både en rimelig tid og uden at gå død til sidst.
2006: På den store klinge / 3. For tredje gang har jeg i 2006 valgt at køre den korte tur på 28 kilometer. Målet er at komme under en time, men det bliver helt sikkert svært...
2005: På den store klinge / 2. Ligesom sidste år har jeg i 2005 valgt at køre den korte tur på 28 kilometer. En af målsætningerne er at forbedre min tid fra sidste år, men jeg er ikke sikker på, om det kan lade sig gøre...
2004: På den store klinge. Jeg har haft en racercykel i 30 år og har været fascineret af cykelløb, siden jeg var barn. Alligevel er det i dag som 55-årig første gang, at jeg deltager i et cykelløb. Jeg har meldt mig til årets Marseliscykelløb med start ved Tangkrogen kl. 11 lørdag den 28. august 2004. Som nybegynder har jeg valgt den korteste rute, sprinterruten på 28 km. Teksten her er min beretning fra cykelløbet.
En oversigt over de af mine artikler om film og filmforhold, der kan læses her på hjemmesiden, findes på siden MACGUFFIN-tekster. Herfra er der links til de enkelte tekster. Efter MACGUFFIN-tiden er desuden kommet følgende:
The Searchers Revisited (skrevet 2013). Som forberedelse til et planlagt besøg i Monument Valley i sommeren 2013 har jeg genset en af de berømte John Ford westerns, der i sin tid blev optaget i dette storslåede landskab, filmen ”The Searchers” fra 1956 med John Wayne i hovedrollen.
Faktiske forhold i filmindustrien (skrevet 2008). Anmeldelse af bogen ”The Contemporary Hollywood Film Industry” (2008), redigeret af Paul McDonald og Janet Wasko – og herigennem omtale af nogle vigtige kendetegn for udviklingen af den moderne Hollywood-industri. Tidsskriftet 16:9, september 2008.
Frank Capras sociale komedier (skrevet 2007). Anmeldelse af et dvd-bokssæt, ”The Premiere Frank Capra Collection”, indeholdende fem af Frank Capras mest berømte film fra 1930’erne – ”American Madness” (1932), ”It Happened One Night” (1934), ”Mr. Deeds Goes to Town” (1936), “You Can’t Take It With You” (1938) og “Mr. Smith Goes to Washington” (1939). Tidsskriftet 16:9, februar 2007.
Kærlighedens smerte (skrevet 1992). Artikel trykt i dagbladet Information i anledning af premieren på Nils Malmros film ”Kærlighedens smerte” i 1992.
I 1998 skrev jeg en større artikel om Bob Dylans comeback i 1990’erne, ”Stilhed som torden” – som (sammen med andre Dylan-artikler) blev publiceret på den danske Dylan-hjemmeside 'Webs That They Spin'. Hjemmesiden er siden blevet nedlagt.
Samme artikel - i en nyere formatering - kan også findes her på siden:
Omtrent samtidig i slutningen af 90'erne skrev jeg en mindre artikel (på engelsk) om mødet med ”verdens ældste nulevende Dylan-fan” ved koncerten i Forum, København, 1998. Artiklen blev udgivet på bobdylan.com i 1999. Her er den fra 2008 ikke længere listet på siden – men jeg har gemt en kopi af den originale opsætning, som kan ses her: