Seneste ændring: den 14. juli 2023
Da jeg i efteråret 2017 opretter en Facebook-profil, begynder jeg at udsende små tekster som opslag på siden. På Facebook går ting hurtigt i glemmebogen eller forsvinder i mængden af øvrigt materiale, og jeg samler derfor nogle af mine opslag her på hjemmesiden.
149. Vingegaard vinder etapen. 11. etape af årets Tour de France onsdag den 10. juli er en helt fantastisk oplevelse. Etapen foregår i oplagt Tadej Pogačar tærræn i Frankrigs Massif Central. Hele dagen går det op og ned med mange relativt korte, men meget stejle stigninger.
148. Gør os en tjeneste. Jeg så en Kasket Karl stribe forleden og kom til at tænke på en historie fra gamle dage. Sammen med en gruppe venner var jeg i mange år en gang om året på weekendophold i et sommerhus ved Vile og Limfjorden nord for Skive. Vi var seks jævnaldrende fyre, der tidligere havde lavet et filmtidsskrift sammen.
147. Som frivillig fotograf. Jeg har meldt mig som frivillig fotograf ved Rigsarkivet i Viborg og har forleden været til introduktion. Fotografgruppen er placeret i et kæmpestort loftslokale under taget på Hack Kampmanns smukke bygning, og jeg har fået et skrivebord og et Nikon D5300 kamera til rådighed.
146. Nymindegab og Nørre Nebel i påsken. Vi er på udflugt med to overnatninger til Vesterhavet og egnen omkring Nymindegab syd for Ringkøbing Fjord. Stedet har omkring år 1900 en kunstnerkoloni, der er samtidig med Skagensmalerne, men knap så kendt. Kolonien kaldes Nymindegab-malerne, og den har sit eget museum i den lille by.
145. Keb' Mo' og Ciacometti i København. I marts er vi på tur til København med en overnatning på Hotel Steel House ved Sankt Jørgens Sø. Målet er i første omgang spillestedet Amager Bio, hvor vi mandag har billetter til koncert med bluesmusikeren og singer-songwriter-en Keb’ Mo’. Inden hjemrejsen tirsdag eftermiddag mødes vi med billedkunstneren Alberto Giacometti på Statens Museum for Kunst.
144. Skyhavet dukker op. Jeg opdager Astrid Gjesings værk Måne Hav Sten ved Moesgaard Strand i januar 2019. Efter ihærdig søgen og mange besøg ved stranden har jeg i april 2019 fundet og fotograferet 22 af de 23 sten. Jeg mangler kun en, SKYHAVET. I dag den 15. marts 2024 er den der.
143. Pladesamling til salg. Jeg har solgt min pladesamling, i alt 1062 titler, heraf 910 cd’er og 152 lp’er. Årsagen er, at jeg for cirka 3 år siden gik over til kun at bruge streaming. Jeg abonnerer på Tidal, som leverer musikken i højere opløsning end cd, op til 24-bit, 192 kHz. Lyden er fremragende, og jeg bruger ikke længere cd'erne.
142. Særtog til Budokan. Første gang, jeg oplevede Bob Dylan live, var i Göteborg den 12. juli 1978. Jeg bliver mindet om koncerten, fordi der i november 2023 er kommet et live-album med optagelser fra 1978-turneen, ’Live at Budokan’, i en ny udgave og med mange ikke tidligere udsendte numre.
141. Kuffert til Kolding. Når vi besøger koldingerne, tager vi altid regionaltoget fra Aarhus. Toget kører til Esbjerg og fører os dermed direkte til Kolding, uden vi skal skifte. Turen tager halvanden time i et komfortabelt IC4-tog. En dag glemte vi vores kuffert i toget.
140. Krøyer i Stenbjerg, Thy, 1889. P.S. Krøyer og hustruen Marie opholdt sig i to måneder i Stenbjerg, efter de blev gift i 1889. De boede på kroen og malede begge billeder under opholdet, Krøyer blandt andet et stort klitlandskab og motiver fra stranden. Her er en oversigt over kendte billeder fra opholdet i Stenbjerg.
139. Måne Hav Sten - 25 år. Astrid Gjesings smukke og unikke kunstværk ’Måne Hav Sten’ ved Moesgaard Strand er altid et besøg værd. I anledning af værkets 25-års jubilæum er der den 27. august arrangeret en rundvisning på stranden anført af Astrid Gjesing.
138. Vila Welles in Primosten. Last time in Croatia we passed Primosten in our rented car but did not make a stop. This time we are here for three days, and now I am keen to see the house that Orson Welles and Oja Kodar had together from 1970.
137. Vila Welles i Primosten. Sidste gang i Kroatien kørte vi forbi Primosten, men gjorde ikke ophold. Denne gang er vi her i 3 dage, og nu er jeg opsat på at se huset, som Orson Welles fra 1970 havde sammen med Oja Kodar.
136. Kroatien i august. Vi er på vej til Kroatien, hvor vi har en uge ved Adriaterhavet syd for Zadar. De første dage i lillebyen Sveti Filip i Jakov, de sidste i Primosten. Vi mødes i aften med vores svenske familie og børnebørn. I Kroatien er der udsigt til høj sol, blå himmel og frisk saltvand.
135. Panbo, Krøyer og Sønderjylland. Vi har lånt koldingernes Peugeot og er på tur i Sønderjylland. Et af målene er kunstmuseet Panbo ved Aabenraa. Stedet er forholdsvis nyt og ikke særligt kendt, men det er faktisk en rejse værd.
134. Birka, Vingegaard og Stora Saxaren. Bopladsen Birka, som ligger på Björkö i den store sø Mälaren vest for Stockholm, var en af de betydeligste handelspladser i vikingetiden i 800- og 900-årene. Birka havde tætte forbindelser til Ribe og Hedeby i det danske område. Jeg har altid været fascineret af den periode i historien og har i mange år ønsket at se Birka.
133. Tour de Suisse. I denne uge er der gang i en uges etapeløbet Tour de Suisse, Schweiz Rundt. Ligesom Critérium Dauphiné er løbet i Schweiz opvarmning til årets allerstørste cykelløb, Tour de France, der starter om tre uger. Schweiz Rundt er aldrig blevet vundet af en dansker.
132. Vejen til Corleone. Vejen til Corleone er sindssyg. Vi bliver ramt af et kraftigt skybrud allerede på landevejen mod Palermo en halv time nord for Sciacca. Himmel og jord står i et, og sigtbarheden er lig nul.
131. Vinmarker, vilde blomster og græske helligdomme. Vi er på Sicilien. Torsdag står programmet på vinmarker og antikke græske monumenter ved Segesta og vores by Calatafimi.
130. Trapani på Sicilien i maj. Vi er i Sicilien i 14 dage, den første uge i byen Trapani på øens vestkyst. I den anden uge lejer vi en bil og besøger forskellige steder, blandt andet den lille by Corleone.
129. Steffen Brandt i Holme Kirke. Søndag aften er vi til koncert med Steffen Brandt i Holme kirke. Repertoiret er et generøst udvalgt af Brandts bedste sange fra årene med TV-2.
128. Paris-Roubaix 2023. Cykelløbet Paris-Roubaix køres i år i solskin. Det betyder at brostenene er tørre, og det bliver et forholdsvis hurtigt løb. 256 km på omkring 6 timer. I modsætning til de andre forårsklassikere er der ingen bakker i dette løb, men der er 29 brostensstykker og i alt 59 km på det ujævne og knubbede underlag.
127. Limfjord og Thy i påsken. I påsken låner vi en bil af koldingerne og tager afsted på tur ved Limfjorden og i Thy. Undervejs overnatter vi i Løgstør, Stenbjerg og Harboøre. Vejret er flot solskin og ingen vind.
126. Skakbrætsten i jyske kirker. Flere danske middelalderkirker har nogle gådefulde skakbrætsten indbygget i kirkernes udvendige murværk. Nors kirke i Thy har et flot eksemplar over døren til tårnet.
125. Stenbjerg i Thy. Stenbjerg ligger ved Vesterhavet få kilometer syd for Nørre Vorupør og er kendt for sin charmerende landingsplads, hvor fiskerbådene i gamle dage blev trukket op på stranden ved hjælp af et spil. P.S Krøyer har malet i Stenbjerg.
124. Banshees of Inisherin. ’The Banshees of Inisherin’ (2022) er en smuk og befriende langsomt fortalt film, der foregår i 1920’erne på øen Inisherin ud for Irlands vestkyst.
123. Nok af PostNord. Jeg har haft gode erfaringer med pakkeforsendelser hos PostNord og har holdt fast ved selskabet, selv om jeg har set kritikken. Men nu har også jeg fået nok.
122. Resten af livet. ’Resten af livet’ er instruktøren Frelle Petersens opfølger til den mesterlige ’Onkel’, der kom i 2019. Vi er igen i Sønderjylland, og ligesom sidst er filmen tekstet for dialekthæmmede.
121. Vingegaard i gult. 18. etape af Tour de France er vildt fascinerende og sindsoprivende spændende. Som en af dem, jeg korresponderer med under løbet, skriver: ”Jeg har en ’jeg-er-selv-med-i-kampen’ puls”.
120. Krøyer i Paris i Skagen. Vi er på tur til Skagen, denne gang med blot en enkelt overnatning. Målet er at se udstillingen ‘Krøyer og Paris’ på Skagens Museum.
119. Bornholm i maj. Vi lander på Bornholm søndag den 29. maj og skal bo fire nætter i en lejlighed i den centrale del af Svaneke.
118. Odsherred og Fyn. Vi er på påskeudflugt, i dag i Odsherred med borgruin, købstaden Holbæk og ophold på Dragsholm Slot. Vinden har lagt sig, og solen skinner. Opholdet er med mad i bistroen. Om lidt får vi måske en aperitif.
117. Paulsen og Willemoes. Tidligere på året fik jeg nys om, at min tiptipoldefar Niels Paulsen f. 1769 deltog i det legendariske søslag den 2. april 1801 mod den engelske flåde anført af Lord Nelson, Slaget på Reden.
116. Krydderurter i skoven. Den 1. april er årets ramsløg i skoven stadig friske og velsmagende. Senest har jeg suppleret med en anden vild urt, skvalderkål, som også findes i skoven i rigelige mængder.
115. Eriksen er tilbage. Christian Eriksen er tilbage – endda stærkere end set længe. Eriksen har i mange år været en spiller af høj klasse, og det er han stadig. Som han spiller i marts 2022, er han markant bedre end hos Inter 2020/21 og Tottenham 2019/20.
114. Vildt naturligt. Mens jeg gik en tur, hørte jeg et P1 radioprogram, Vildt Naturligt. Der ligger 93 episoder på DR Lyd. Programmet laves af biologerne Vicky Knudsen og Johan Olsen og er altid både underholdende og nørdet på en charmerende måde.
113. Mads P i Paris-Nice. I år er Mads Pedersen kommet godt fra start med en sejr i sæsonens første løb i februar, og i denne uge stiller han til start i etapeløbet Paris-Nice i rigtig god form.
112. Turner på Aros. Også i år var vejret flot på min fødselsdag den 2. marts. Vi spiste frokost på Aros og genså bagefter den fascinerende udstilling af den engelske maler J.M.W. Turners unikke værker, Sun Is God.
111. Rus på Momu. Moesgaard Museum ved Aarhus kom op på højeste niveau, da den nye og imponerende udstillingsbygning åbnede i 2014. De faste udstillinger er i sig selv interessante, og de suppleres løbende med unikke særudstillinger, senest om neandertalerne og fra den 19. januar i år til den 12. september ’RUS – Vikinger i øst’.
110. Charlie Watts. Et favoritnummer med Rolling Stones er ’Honky Tonk Women’, der udkom i sommeren 1969. Ikke lp-udgaven af nummeret, men single-versionen, der kendes på, at den starter med en rytme spillet på en koklokke.
109. Fuglehjerne. Vi er vant til at se de store fugle gå omkring i græsset eller på jorden i gang med at lede efter føde. Fuglene er typisk krager, sortkrager eller gråkrager. De er ikke bange for mennesker og letter kun, hvis jeg kommer alt for tæt. Ellers trasker de bare videre og vender hvert et strå.
108. Kreta i oktober. Vi er på vej til ferie på Kreta i 14 dage. Vejrudsigten siger 20-24 grader om dagen og 18-20 om aftenen. Vandet i Middelhavet i oktober er omkring 23 grader.
107. Asgreen vinder Flandern Rundt. Flandern Rundt er en af de største klassikere i den europæiske cykelkalender. Løbet blev skabt i 1913 og køres i år for 105. gang.
106. Første skoledag. I dag den 5. april er det 65 år siden, jeg i året 1956 begyndte at gå i skole. Det var på min fars 40-års fødselsdag, han kunne altså være fyldt 105 år i dag.
105. Tommy Troelsen. Tommy Troelsen var en af min barndoms og tidlige ungdoms helt store helte. Nu er han død.
104. Maren og Lillian. I min morfars slægt i Han Herred nord for Limfjorden har jeg sporet parret Peder Pedersen f. 1731 og Maren Nielsdatter f. cirka 1733, som i 1754 bliver gift i Skræm kirke. Jeg kender Peders forældre, der har gården Søndergaard i Fjerritslev, men jeg er usikker på Marens baggrund.
103. Neandertal. Moesgaard Museum har i denne uge åbnet en ny særudstilling med overskriften ’Neandertaler – i mammutjægernes land’, og jeg besøgte onsdag udstillingen og deltog i en rundvisning.
102. Vadehav og sort sol. Jeg er på udflugt med natours.dk og FOF til Nationalpark Vadehavet. Der er busafgang fra Aarhus kl. 10, og vi kommer tilbage kl. cirka 22 i aften. Målet er ikke at samle østers. Vi skal kigge på fugle og sidst på eftermiddagen opleve fænomenet sort sol.
101. Høj Stene. Jeg er på udflugt med Moesgaard Museum til et sted ved Gudenåen, som kaldes Høj Stene. Her ligger en kæmpestor skibssætning, som omkring år 600 indrammede graven for en jysk stormand eller -kvinde.
100. Gimme Some Truth. En af mine gamle venner kunne være fyldt 80 i dag, den 9. oktober 2020. Desværre levede han kun halvt så længe, indtil 1980. Navnet er John Lennon.
99. Chapeau til Søren Kragh. Den danske rytter Søren Kragh Andersen har fået mange chapeau’er i dette års Tour de France. Han vandt 14. etape til Lyon sidste lørdag, og i går fredag vandt han også 19. etape. Det er helt utroligt flot.
98. Jernbanen Horsens-Silkeborg. Jeg er med toget fra Horsens til Silkeborg. Eller rettere, toget kører ikke i dag, så jeg er på cykel i stedet. Toget har ikke kørt her i mange år. Banen blev nedlagt i 1968, og nu er der cykel- og vandresti, hvor der før var skinner.
97. Forsvindingsnummeret og kaptajnens skygge. Cykelrytteren Christopher Juul-Jensen er hovedpersonen i en dokumentarfilm instrueret af Daniel Dencik. ’Kaptajnens skygge’ hedder filmen, som havde premiere i 2019 sammen med en anden film af samme instruktør, ’Forsvindingsnummeret’, der handler om cykelrytteren Matti Breschel.
96. Mundbind. For en uge siden, da jeg skulle med toget til Aabenraa, kom der en anbefaling fra myndighederne om at bære mundbind i den offentlige transport ved myldretid.
92. Sommer i Danmark. Til sommer havde vi planlagt en ferie i Syditalien, 6 dage i støvlehælen Puglien og 6 dage på Sicilien. Nu er det hele aflyst.
91. Græsk okseøje. Jeg har en gul okseøje, som blomstrer i haven. Det er ikke en hjemlig plante, men en okseøje jeg har importeret fra øen Leros i Grækenland.
90. Forår er fantastisk. Forår er fantastisk og forårsskoven er ekstremt smuk netop nu. Bøgetræerne har fået blade, og alt er frisk og lysegrønt.
89. Løgkarse kan spises. Løgkarse er en plante, der lige nu blomstrer frodigt i bøgeskoven. Plantens blade er spiselige og har en mild løgsmag med et strejf af sennep.
88. Ringhakke fra Bloxbjerg. Til grovere lugning i haven bruger jeg en såkaldt ringhakke. Det er et effektivt redskab, som erstatter traditionelle skuffe- og hakkejern. Skæret på hakken er en ring lavet af rustfrit stål.
87. Teitur. Jeg blev opmærksom på Teitur, da han sidste år var med i TV2’s fremragende programserie, Toppen af Poppen. Toppen af Poppen er simpelthen tidens bedste tv-program, når det gælder rytmisk musik.
86. Green Mobility. At køre plantejord hjem til krukkerne med sommerblomster i baghaven er besværligt, når man har valgt ikke at have en bil. Det er ubekvemt at læsse bare en enkelt plastiksæk med 40 liter krukkemuld på en cykel. Men nu har jeg fået en ny mulighed.
85. Liège-Bastogne-Liège. Forleden så jeg på TV2 Sport de sidste 70 km af Liège-Bastogne-Liège. Løbet foregik i kedeligt gråvejr på våde veje og var helt vildt spændende. Ligesom sidste år, hvor Jakob Fuglsang vandt løbet, var det igen en dansk rytter, der sejrede.
84. Håndsprit er udsolgt. Marts. Siden coronavirus-epidemien spidsede til, har jeg tænkt, vi bør skaffe noget håndsprit. Men det er lettere sagt end gjort, for håndsprit er udsolgt allevegne – både hos apoteker og supermarkeder og i onlineforretninger på nettet.
83. Laksebær i Forstbotanisk. Marts. Busken er en slags brombær. Arten hedder Laksebær, Rubus Spectabilis. Den er ikke oprindelig i Danmark. Busken kommer fra vestkysten af Nordamerika, og dens engelske navn er Salmonberry.
82. Døvetolke. Marts. Jeg har i lang tid undret mig over, at tv-medierne i store lande som USA, England og Australien ofte bruger døvetolke placeret forrest i billedet, når der transmitteres vigtige pressekonferencer og politiske taler. Men nu gør man det minsandten også i Danmark.
81. Stillits. Marts. Uden for glasdøren til baghaven står i vintermånederne en foderautomat med solsikkefrø. I dag fik jeg besøg af et par af vores mest farvestrålende fugle, stillitser. Heldigvis nåede jeg at fiske kameraet op og zoome ind til et par nærbilleder.
80. The Lighthouse. Februar. Jeg er fascineret af fyrtårne, og nu har jeg været i biografen og set filmen ‘The Lighthouse’, som foregår i et afsidesliggende fyrtårn ved Atlanterhavskysten i det nordøstlige USA.
79. Bo Kaspers i Musikhuset. Februar. Jeg blev første gang opmærksom på svenske Bo Kaspers Orkester, da albummet ’Kaos’ udkom i 2001. I aften spiller Bo Kaspers i Musikhuset, og vi har gode pladser på 4. række midtfor.
78. Sollentuna i januar. Januar. Vi har passet vores tre børnebørn i Sollentuna i weekenden, mens deres forældre var ude af byen sammen et par dage.
77. Niels Møller Jensen. Januar. Min morfar var murer i Fredericia. Hans navn var Niels Møller Jensen. Niels var den første i sin slægt, som ikke levede af noget i tilknytning til landbruget. Før ham var alle bønder.
76. Rubjerg Knude fyr. December. Vandreturen fra parkeringspladsen ved Lønstrup til Rubjerg Knude Fyr går gennem et smukt og vildt landskab med vidtstrakt lyng- og kratbevoksning og det sidste stykke mod havet høje nøgne klitter.
75. Julen står for døren. December. Vi får unge mennesker og børnebørn i huset juleaften, og juletræet er købt. Det kan være besværligt at transportere træet hjem, når man ikke har en bil.
74. Kajsa Valas vanddråbe. December. Kajsa Vala er en aarhusiansk sanger, sangskriver og guitarist, som i efteråret har været på tourné med sin akustiske kvartet, der tilføjer guitar/ bas, trommer og sprøde tangenter.
73. Liv efter bacon. En af de daglige udfordringer er at beslutte, hvad vi skal have at spise. Vi bruger aldrig færdigretter. Aftensmåltidet laves fra grunden af ægte råvarer.
72. Film i november. November. Jeg er vild med at se film i biografen, og efter en – i forhold til min smag – længere pause, går der her i november mange film, som det er værd at se, herunder 'Onkel' og norske 'Mandskoret'.
71. Letbanen kører ikke. November. Onsdag ville vi sammen med vores barnebarn besøge Kattegatcentret i Grenå. Jeg overvejede at leje en bil, men tænkte, det kunne være sjovere at køre ud på Djursland med Letbanen.
70. Jeremias Michelsen af Samsø. Oktober. En af de største fornøjelser ved slægtsforskning er, når det lykkes at løse en af de store gåder. Somme tider er der ingen spor efter en persons baggrund. Hvor er vedkommende født, hvem er forældrene?
69. Dengang vi var bønder. Oktober. Med gården Lundgaard ved Vejen starter Niels Lauridsen og familie bogstaveligt talt helt fra grunden. De står i 1785 over for med håndkraft og simple redskaber at skulle optage udyrket jord og hede.
68. Mads P er verdensmester. September. I herrernes linjeløb ved cykel-VM søndag er det danske hold, som fra starten består af 8 ryttere, hele vejen blandt de dominerende.
67. Svampekursus ved Ørnereden. September-oktober. Jeg deltager i et svampekursus, som strækker sig over seks torsdage fra kl. 16 til 18:30. Kurset foregår et sted i Moesgaard-skoven, som kaldes Ørnereden.
66. 'Chernobyl' på HBO. September. HBO-serien består af 5 afsnit og er en mesterlig, intens og rystende realistisk skildring af hændelsesforløbet ved Tjernobyl-katastrofen i 1986. Det umulige er sket. Reaktoren er eksploderet, og kernen er blottet.
65. Tysk road movie. September. Film om to unge mennesker, der begiver sig afsted på landevejen sammen ned gennem Europa. Inden længe kører snakken om alt mellem himmel og jord, ikke mindst kærligheden og den slags.
64. Bildør i synet. August. Dagen efter, jeg lavede et opslag her på siden om med nød og næppe at undgå et styrt på min racercykel, ryger jeg over styret på min mountainbike.
63. Lige ved og næsten. August 2019. Som motionscyklist skal man have et øje på hver finger, og jeg kører altid med begge hænder på bremsegrebene, når der er biler i farvandet.
62. Picasso og Miro i Sóller. Juli 2019. Sommerferierejsen går i år til Mallorca, hvor vi ikke har været før. Vi starter med to dage i Palma og har derefter lejet en bil i syv dage. Vi skal bo tre dage i Cala Sant Vicenc i nord og fire dage i Puerto de Sóller ved vestkysten, begge steder på hotel ved stranden. Til slut har vi endnu en overnatning i Palma.
61. Dylan i Globen. Juni 2019. ‘Can’t Wait’ er en af mine favoritsange fra det mesterlige album ‘Time Out of Mind’ fra 1997, og onsdag aften i Globen spillede Dylan dette nummer - som ikke har været med i setlisten i lang tid - i en forrygende udgave.
60. 50 år senere. Juni 2019. Da jeg fra 1966 til 1969 gik i gymnasiet, konkurrerede vi kun lidt om at få de bedste karakterer. Konkurrencen var hårdere, når det gjaldt mælkehentning på tid.
59. Rolling Thunder Revue. Juni 2019. Det er i dag den 12. juni, at Martin Scorseses film om Bob Dylans Rolling Thunder tourné i efteråret 1975 har premiere på Netflix.
58. Klage over SAS. Juni, oktober og november 2019. Jeg har en klagesag kørende i forhold til flyselskabet SAS. Sagen har kørt i 12 måneder.
57. London i kørestol. Maj 2019. Nu har jeg oplevet det med. Jeg har været i London som passager i en kørestol.
56. Clapton i Royal Albert Hall. Maj 2019. Koncerten onsdag aften var en fantastisk oplevelse. Royal Albert Hall er et fornemt spillested med fremragende akustik og et cirkelformet, højloftet rum, hvor alle har god udsigt til scenen.
55. Bob Dylan i Globen. Skrevet i maj 2019. Jeg har for nylig i 70 års fødselsdagsgave af min søn fået billetter til Globen i Stockholm den 26. juni 2019. Min søn, som er 40, og jeg skal se koncerten sammen.
54. Fuglsang og Liège-Bastogne-Liège. Skrevet i april 2019. Det klassiske cykelløb Liège-Bastogne-Liège, som blev kørt i går søndag den 28. april, var et af de mest hårrejsende løb, jeg længe har set. Danske Jakob Fuglsang er på forhånd en af de helt store favoritter til løbet. Forventningen er en ny duel om sejren med belgiske Julian Alaphilippe, der også har haft en fantastisk forårssæson.
53. Fra Marselisborg Skov. Skrevet i april 2019. Forleden fik jeg tilsendt foto af et maleri. Billedet er signeret J. Dinnesen 1930, og der er ingen tvivl om, at maleren er min oldefar. Bag på billedet er der med blyant skrevet ’fra Marselisborg Skov’. Det er interessant, synes jeg, fordi jeg selv bor i Højbjerg tæt ved Marselisborg Skov.
52. Malta i april. Skrevet i april 2019. Jeg har fået en sviptur til Malta i fødselsdagsgave, og nu er vi på vej. Turen er fra mandag til fredag, og vi har fire overnatninger og tre fulde dage på Malta.
51. When in doubt, leave it out. Skrevet i marts 2019. Jeg gik i gymnasiet i Vejle fra 1966 til 1969. Blandt vores lærere af meget forskellig pædagogisk observans havde vi en fremragende amerikansk engelsklærer, Barry Blake. Jeg har ofte ledt efter ham på nettet – og nu har jeg fået kontakt.
50. Nyt kørekort. Skrevet i marts 2019. Ups, slog det mig forleden. Der er noget med kørekortet, når man fylder 70. Det udløber simpelthen og skal fornys. Fornyelsen koster 130 kroner, og man skal møde op på Borgerservice medbringende et vellignende foto, det gamle kørekort og passende identifikation.
49. Stilhed er det virkeliges sprog. Skrevet i februar 2019. I Forstbotanisk Have står en markant sten med en lidt uudgrundelig inskription. ’Stilhed er det virkeliges sprog’, underskrevet ’SUNYATA’. Det er alt. Der er ingen årstal eller andre henvisninger. Sunyata var en indisk mystiker, der oprindelig hed Alfred Julius Emanuel Sørensen, og som var født i Aarhus i 1890.
48. Måne Hav Sten. Skrevet i januar 2019. For en aarhusianer er Fiskerhuset på Moesgaard Strand ved udmundingen af Giber Å et kendt landmærke. Går man langs stranden fra dette sted sydpå mod Fiskerhage, ser man på stranden og i vandkanten nogle sten med overraskende og markante inskriptioner. ØERNES HAV står der med store bogstaver på en, STORMENES OCEAN på en anden.
47. Dynnes Larsen af Nørre Vejrup. Skrevet i januar 2019. Jeg er ikke i familie med Dyne-Larsen, men en af mine forfædre i lige fædrene linje har navnet Dynnes Larsen. Dynnes er født i 1798 som søn af Lars Dynesen og Mette Nielsdatter. Han bliver som 21-årig i 1819 gift med Johanne Mogensdatter f. 1794, og sammen får parret året efter sønnen Lars Dynnesen.
46. A Star is Born. Skrevet i december 2018. Jeg havde helt ærligt aldrig troet, jeg nogensinde ville kunne tage musik lavet af en kvinde, som kalder sig Lady Gaga, alvorligt. Men hun er fremragende i filmen 'A Star is Born'.
45. Peder Wedsted Degn. Skrevet i november 2018. I forbindelse med noget slægtsforskning besøgte jeg forleden Vester Nykirke ved landsbyen Endrup i Vestjylland. Det var graveren, der låste døren til kirken op for mig. Jeg havde før mit besøg kontaktet menighedsråds-formanden, som gav mig graverens telefonnummer.
44. More Blood, More Tracks. Skrevet i november 2018. ”Blood on the Tracks” er uden sammenligning den plade i mit liv, som jeg har hørt flest gange og kender allerbedst. Siden den udkom i 1975, er jeg ofte vendt tilbage til pladen, og jeg synes selv, jeg kender den både forfra og bagfra. Alligevel er det overraskende – på en berigende måde – at høre det nye bokssæt ”More Blood, More Tracks”.
43. Løvfaldsture og decembervandringer. Skrevet i oktober og december 2018. Jeg er i gang med en ny serie naturvandringer, Løvfaldsture 2018. Turene forgår 5 onsdage fra klokken 13 til 15 forskellige steder i Marselisborg- og Moesgaard-skovene syd for Aarhus. Ruterne er hver gang cirka 5 kilometer.
42. New York City i oktober. Skrevet i oktober 2018. Lørdag den 6. oktober flyver vi med SAS til en uge i New York City. Vi skal bo på hotellet Pod 51 i East 51st Street og skal blandt andet mødes med nogle venner fra New Hampshire mandag og tirsdag.
41. Weekend ved Vestkysten. Skrevet i oktober 2018. I weekenden fra fredag til mandag er vi på udflugt i Vestjylland. Vi skal blandt andet se tre nye attraktioner på den jyske vestkyst, Strandingsmuseet St. George i Thorsminde, Vadehavscentret I Vester Vedsted, Tirpitz ved Blåvand.
40. Svampejagt i Moesgaard-skoven. Skrevet i september 2018. Jeg har altid drømt om at finde vilde spisesvampe, og i år gør jeg alvor af at forsøge og er i færd med at gå nogle runder i Moesgaard-skovene. Overordnet findes der to hovedtyper af svampe – dem med lameller under hatten og dem, der har rør.
39. Hammershøi i Randers. Skrevet i september 2018. Kunstmuseet Ordrupgaard er lukket i en længere periode på grund af ombygning, og dele af museets samling er derfor i form af forskellige udstillinger på rejse i både Danmark og udlandet. Udstillingen ’Hammershøi og dansk kunst’ er i Randers indtil den 9. september og vises derefter i Hamburg.
38. Gotland, Fårö og Bergman. Skrevet i august 2018. Linn Ullmanns roman "De urolige" har for mig genoplivet en gammel drøm om at besøge og se og mærke disse steder, både magiske Fårö og den store ø Gotland med den fænomenale middelalderborg i Visby. Og nu bliver det snart virkelighed.
37. Konoba Skoblar i Zadar. Skrevet i august 2018. I den charmerende by Zadar er der to konobaer i samme kvarter nær en høj romersk søjle på Petra Zoranica pladsen, og da vi gik forbi om eftermiddagen, var det Konoba Skoblar, der så mest indbydende ud.
36. Kroatien eller ej. Skrevet i juli 2018. Kroatien. Jeg har været her en gang før, da jeg var ung, sammen med nogle venner. Dengang vidste jeg ikke, hvor jeg var. Eller rettere: Selvfølgelig vidste jeg, hvor jeg var. Men jeg tog fejl. Eller jeg vidste blot ikke bedre.
35. VM i fodbold 2018. Skrevet i juni-juli 2018. Oplægget til kampen i morgen torsdag mod Australien er ganske klart. Den kamp skal vindes, og derefter er det danske hold efter al sandsynlighed videre til ottendedelsfinalen.
34. Græske margueritter. Skrevet i juni 2018. Jeg tog for sjovs skyld nogle frø af vilde blomster med hjem fra Grækenland sidste forår, og nu er det lykkedes at få dem til at spire i haven.
33. Hærvejen på cykel. Skrevet i juni 2018. Hærvejen fra Padborg til Viborg og videre op gennem Nordjylland til Frederikshavn er en del af pilgrimsruten, der forbinder Trondheim i nord med Santiago og Rom i syd. Her er min beretning fra cykelturen fra Padborg til Viborg.
32. Maglia Nera. Skrevet i juni 2018. Førertrøjen i Giro d’Italia er som bekendt lyserød, bjergtrøjen grøn og pointtrøjen lilla. Min bluse fra giroen er sort. Det er den såkaldte Maglia Nera.
31. Torvedag. Skrevet i maj 2018. I Aarhus er der efter gammel tradition torvedag hver onsdag og lørdag. I dag er det tredje gang i dette forår, jeg køber nye danske kartofler.
30. Anders Mortensen Pallesen af Skørring. Skrevet i maj 2018. Om cykeltur i forårssol til egnen omkring Skørring og Søby på Djursland. Morfar Niels Møllers oldefar Anders Mortensen Pallesen var fæster af Skørring Vandmølle fra 1785 til 1797.
29. Hack Kampmann og Aarhus. Skrevet i april 2018. Arkitekten Hack Kampmann har tegnet overraskende mange af de mest markante bygninger i Aarhus.
28. Sanketure og vild mad. Skrevet i april 2018. VILD MAD er et aktuelt landsdækkende initiativ, som handler om den vilde, spiselige natur, og hvordan vi kan tage den med i køkkenet.
27. DNA detektiven Eske Willerslev. Skrevet i april 2018. Om Anzick-barnets arv og jagten på viden om de første mennesker i Amerika.
26. Darwin i skoven 2. Skrevet i april 2018. Jeg har sluttet serien af vandreture i Moesgaard-skoven kombineret med små historier om Charles Darwin.
25. Flandern Rundt. Skrevet i april 2018. Om en fantastisk dansk indsats i årets Flandern Rundt. Mads Pedersen bliver nummer 2, Michael Valgren nummer 4.
24. Hærvejen til sommer. Skrevet i marts 2018. Til sommer har jeg tænkt mig at gøre Hærvejen på cykel. Cykelruten er cirka 450 km, og jeg regner med at bruge fem dage på turen.
23. Darwin i skoven. Skrevet i marts 2018. Om vandringer i skovene ved Aarhus med fortællinger om Charles Darwins liv og tanker.
22. London i februar. Skrevet i februar 2018. Om weekendtur til London med musical, museumsbesøg og gode restauranter. Tate Modern, British Museum, National Gallery.
21. Has Anybody Seen My Love? Skrevet i februar 2018. Den sidste weekend i februar måned er vi i London med det hovedmål at se musikstykket ‘Girl From The North Country’ på Noël Coward teatret tæt ved Leicester Square i Soho.
20. Vild med vinter OL. Skrevet i februar 2018. Jeg har altid været glad for at se vinter OL - især de klassiske discipliner langrend, alpint skiløb, skiskydning og ishockey.
19. Michael Petri Vedsted alias Stolt. Skrevet i februar 2018. En af min farmors otte tipoldefædre – en mand ved navn Peder Vedsted f. 1744 – var degn og kirkesanger et sted, der hedder Vester Nykirke cirka 25 km nord for Ribe. Peders far Michael Vedsted f. 1715 var også degn, endda i samme sogn, Vester Nykirke.
18. Fra balkonen. Skrevet i januar 2018. Jeg har for første gang været i seniorbio i Øst for Paradis. Det foregår på onsdage, og filmen starter kl. 10:15. Dagens film er norske Ole Giævers charmerende ”Fra balkonen”.
17. Gotta Get Through January. Skrevet i januar 2018. Om Van Morrisons sang "Fire In The Belly" og om spinning i fitness-centeret i januar måned.
16. Forstbotanisk Have i bedring. Skrevet januar 2018. Om en kritisk henvendelse til kommunen, som bliver godt modtaget og er med til at skabe en positiv forandring.
15. Trump kan knap læse. Skrevet januar 2018. Hvis bare halvdelen af det, der er citeret fra bogen 'Fire and Fury', er i nærheden af sandheden, så ser det problematisk ud for USA og Verden med Trump i præsidentembedet.
14.Tottenham på toppen. Skrevet januar 2018. Jeg har haft et godt øje til Tottenham Hotspurs, siden de vandt europacuppen for pokalvindere i 1963.
13. Julen står for døren. Skrevet december 2017. Hvert år køber jeg en skrabe-julekalender af Danske Spil for 50 kroner. Jeg har fået gevinst cirka hvert andet år, men aldrig mere end en halvtredser.
12. Filmen i Danmark. Skrevet december 2017. Det er 34 år siden, min og Edvin Kaus bog 'Filmen i Danmark' udkom, men den bliver stadig nævnt i litteraturlisterne, når der kommer nye bøger om dansk filmhistorie.
11. Has Anybody Seen My Love. Skrevet december 2017. Om musicalen 'Girl From The North Country' baseret på sange af Bob Dylan - som nu holder flyttedag fra Old Vic til Noël Coward teatret i London.
10. Godless. Skrevet november 2017. Om en ny og fremragende western-serie på Netflix med titlen 'Godless'.
9. Bertelsen og Keaton. Skrevet november 2017. Mikael Bertelsen afslører, at hans idol er stumfilmstjernen Buster Keaton.
8. Optisk bedrag. Skrevet november 2017. Om optisk bedrag, når foto af stenrelieffer roteres 180 grader.
7. Korporal Peter Westerberg af Fredericia. Skrevet november 2017. Om et besøg på Rigsarkivet i København for at finde oplysninger om mormor Dortheas tipoldefar Peter Westerbergs herkomst.
6. Landskamp i København. Skrevet oktober 2017. Jeg skal til landskamp i Parken den 11. november. Min søn, som bor i København i nærheden af Parken, har købt billetter til sig selv, sin storebror og til mig.
5. Learning To Fly. Skrevet oktober 2017. Om Bob Dylan & Band anno 2017 og om bandets udgave den 21. oktober af Tom Pettys fængende glansnummer 'Learning To Fly'.
4. Kragelund, Klode mølle og Højris. Skrevet oktober 2017. Om en slægtsekskursion til egnen omkring Engesvang og Ikast og lokaliteterne Kragelund, Klode mølle og Højris, hvor 6xtip oldefar Niels Jespersen var møller og herremand omkring år 1700.
3. Bertelsen på Shikoku 88. Skrevet oktober 2017. Om tv-føljetonen Bertelsen på Shikoku 88, der sendes i 10 afsnit på DR2. Hovedpersonen er tv- og radioværten Mikael Bertelsen.
2. Her regerer Puskas. Skrevet oktober 2017. Om et besøg i Budapest og mødet med Sankt Stefans hellige højre hånd og Ferenc Puskas' berømte venstre ben.
1. Byvandringer i Aarhus. Skrevet oktober 2017. Om deltagelse i byvandringer arrangeret af Folkeuniversitetet.
Alle tekster på dinnesen.com er © Niels Jørgen Dinnesen 2004-2024